Het Nieuwe Derde

image

Een feest der herkenning voor iedere amateurvoetballer

‘Ben je nou nog steeds aan het bellen? Pak dat ding nou ’s van hem af!’ Aldus Otje-interim tegen de regelneef, wiens hand vastgeplakt zat aan zijn mobiel (toen nog bijzonder). Ondertussen voelde de onruststoker het einde van zijn carrière naderen en lag het volgens de levensgenieter niet alleen aan de vrouwen. Zomaar wat hoofdpersonen uit het boek En opnieuw bleef ’t Jagerspaadje leeg voor het nieuwe derde een voetbalsoap in drie seizoenen. De kroniek van de langzame opkomst en snelle teloorgang van een samenraapsel van oud-eerste elftalspelers, mannen die voor het laatst in hun jeugd op een groot voetbalveld hadden gestaan en een enkele willekeurige voorbijganger. Of in de woorden van Steven –‘Volgend jaar stop ik’– Schouten: ‘Het wordt toch weer degradatievoetbal Jurgen.’ Maar gelukkig stonden de resultaten onze (voetbal)humor zelden in de weg.

Dus ook hier gaat het om de weg ernaar toe, waarmee een boek gevuld kon worden. Een verhaal dat zichzelf schreef. Alleen de titel diende zich niet automatisch aan. Daarop heb ik maar leentjebuur gespeeld bij Hugo Borst (zie ook de publiciteitsfoto met Youri Mulder), die over een lege Coolsingel schreef. Overigens het favoriete boek van onze succescoach, die nu al vijf teams met vaste hand naar degradatie heeft geleid: ‘Je denkt dat hij het met opzet doet, maar hij doet echt zijn best’.

En is tegenwoordig alles #herkenbaar, deze hashtag is zeker van toepassing op dit boek! Hierbij nog een aanbeveling van voetbalverslaggever Bert Maalderink, van wie je in ieder geval kan zeggen dat hij zijn reportages maakt met oog voor detail (en daar gaat het om!): ‘In één adem uitgelezen. Erg leuk boek, niet in de laatste plaats door de grappige schrijfstijl. Ik heb het in mijn kast gezet naast De Renner van Tim Krabbé.’ Waarvan akte.

Een indruk van het boek kun je krijgen via onderstaande link. Ook is er een door mijzelf samengestelde en grotendeels zelf gefilmde trailer, waarin zélfs de enige echte Eric Cantona figureert, maar de man van weinig woorden natuurlijk ontbreekt. De beelden van de boekpresentatie zijn trouwens geschoten door een heuse NOS-ploeg en de interviews daarbij zijn afgenomen door teamlid en zeer ervaren verslaggever Joris Kreugel.

Wil je het boek bestellen? Ga dan naar de webshop.

Recensies over Het Nieuwe Derde

Inkijkpagina’s van Het Nieuwe Derde