Dartpioniers

In 2012 werd mijn idee voor een Andere Tijden Sport over de overwinning van de Haagse postbode Raymond van Barneveld op de Embassy door de redactie opgepakt. Ik had deze aflevering graag zelf gemaakt, maar kon natuurlijk niet tegen de naam John Appel op. Wel deed ik de research en over de totstandkoming van deze aflevering (zie ook het artikel in de Volkskrant) en mijn eigen verleden als darter tijdens mijn studententijd heb ik een hoofdstuk geschreven in de wintereditie van het ATSport-boek (én we spelen de hoofdrol in het leuke verslag dat het AD van 3 februari 1997 schreef over het Open NK, met een aantal dubieuze quotes van mijn toenmalige temleden). In februari 2020 is de aflevering met Barney door mij iets aangepast en deze versie is vervolgens uitgezonden, naar aanleiding van zijn – naar later bleek en niet geheel verrassend voorbarig – afscheid als dartsprofessional.

Om het verhaal van de sympathieke Bert Vlaardingerbroek, die kort in de uitzending met Barney te zien was, wat meer ruimte te geven besloot ik om nog een apart filmpje met hem te maken. Dit is gedeeld op verschillende dartwebsites en inmiddels door ruim 6600 mensen gezien.

Hierin gaat het ook over de mysterieuze aandoening darteritis. Maar bij Big Bert was er misschien toen al sprake van de eerste symptomen van de ziekte van Parkinson, een iets ernstiger aandoening dan even niet meer weten hoe je een dartpijl los moet laten. Zeven jaar later, in februari 2020, ging het wel iets minder, maar naar omstandigheden nog steeds goed met Bert. En zijn zoon Robbie speelt inmiddels eredivisie. Tijdens landelijke toernooien speelt hij in een shirt met de beeltenis van zijn dartende vader, wat mooie reacties oproept. Hij is nog niet vergeten!

Kijk hieronder de gehele film.

Wil ik nog één darter speciaal noemen: de sympathieke Co Stompé, die al jarenlang – vaak met Roland Scholten – als analist bij RTL7 te zien is, maar in 1999 ook zelf een hoogtepunt beleefde op de Embassy. Ik sprak hem een jaar daarvoor, eind 1998, het jaar dat hij als eerste Nederlander de Europese titel won. Ook hij heeft veel te danken (gehad) aan Van Barneveld. Dit interview, waarin Co toen al alles scherp zag, is hier terug te lezen. Óók Andere Tijden!

Tot slot nog een voorbeschouwing, tevens terugblik op RTL7 WK Darts 2021/2022.