Radio-items

In 1994/1995 werkte ik op de nieuwsredactie van Stadsomroep Utrecht. Daarnaast zat ik in de redactie van het jongerenprogramma Zappers, opgezet en gepresenteerd door Arjan Snijders en Erik Mouthaan, die later hun sporen in de mediawereld hebben achtergelaten: Arjan is in het radiovak gebleven, oa als dj, eindredacteur en journalist, Erik is later bekend geworden als Amerika-correspondent voor het RTL Nieuws. Ik weet niet wie de presentatrice, die je ook een paar keer hoort, is, maar ze heeft een prettige stem, benieuwd of zij ook hierin is doorgegaan.

Zappers heeft niet lang bestaan, stierf denk ik een snelle en stille dood (te arbeidsintensief voor te weinig luisteraars, zoiets moet het geweest zijn), maar was zeker niet slecht, en er werd goede muziek gedraaid. Verder herinner ik me een paar vergaderingen en een live-uitzending vanuit een kroeg in Utrecht, met onder andere een optreden van Ingmar Heytze. Daar heb ik geen opname van teruggevonden, wel van een special met Henk Westbroek, die aan de vooravond stond van de opening van zijn café Stairway To Heaven, dat inmiddels is overgenomen door zijn dochter, en zeer vertrouwd klinkt. Maar die uitzending is op deze plek niet te horen, wel de items die ik zelf heb gemaakt en waarvan ik een groot deel terug vond op cassettebandjes. Ook deze vielen mij niet (eens) tegen, dus heb ik ze opnieuw opgenomen en her en der – en indien überhaupt mogelijk – wat in de montage veranderd. Nieuwe beluistering geeft soms een grappig tijdsbeeld, de interviews met artiesten zullen niet zo veel verschillen van interviews van nu, maar er zitten een paar bijzondere bij. Je kunt ze hieronder luisteren, met wat schriftelijke toelichting.

  • Anne Soldaat:

Samen met toenmalig vriend en Daryll-Ann-fan van het eerste uur Jacco van Lanen (nu oa boeker en manager van diverse artiesten) interviewde ik gitarist Anne Soldaat tijdens de soundcheck voor hun optreden in Tivoli, april 1995.

Een jaar later boekte ik Daryll-Ann voor een festival van EKKO (zie ook mijn ode aan EKKO: Planet of sounds and characters), een tent waar je de gebroeders Paulusma en de alomtegenwoordige Ferry Rosenboom ook af en toe kon tegenkomen. En ik kan me nog herinneren dat we in die tijd een demo-cassettebandje kregen opgestuurd van Visions of Johanna, dat snel daarna Johan werd, een band die geen toelichting meer behoeft.

In dat jaar werd ook het Excelsior-label opgericht en de rest is geschiedenis. Een geschiedenis van 25 jaar, die in deze maand van schrijven, november 2021, gevierd zou worden in Paradiso, met optredens van oa Daryll-Ann en Johan, als niet… Update: Maar uiteindelijk dus toch! Lees hier mijn verslag en waarom het optreden van Daryll-Ann een hoogtepunt was: https://writteninmusic.com/concertverslag/25-jaar-excelsior-sympathieke-muziekfamilie-viert-jubileum-in-paradiso/

Die geschiedenis is trouwens vastgelegd in de podcast 25 jaar Excelsior Recordings, oa met Anne Soldaat en ook vanuit of ism met Tivoli, maar nu TivoliVredenburg (te beluisteren via Spotify). Grappig om een aantal onderwerpen en gebeurtenissen die daar behandeld werden terug te horen in dit interview, toen ze net aan de hand of gebeurd waren.

Een hermontage van een interview met de vriendelijke Anne Soldaat, toenmalig gitarist van Daryll-Ann, vanuit Tivoli, april 1995. Ik stuurde Anne deze hermontage van eind 2021 op, waarna hij het in zijn onregelmatig verschijnende Aso Fanmail heeft gezet, met toelichting:

  • Cooper:

Van dit interview en optreden in EKKO, begin 1995, herinner ik me helaas bijzonder weinig, heb er ook geen aantekeningen van. Maar ik moet ze toch zelf hebben geboekt, op grond van hun goede nieuwe cd, eind 1994 uitgebracht. In de stukjes hieronder staan de namen van de – toen nog jonge – mannen die je in dit interview hoort.

  • Helios Creed:

Een interview met de man die verantwoordelijk is voor vreemde, psychydelische gitaarmuziek. Het/hij lijkt trouwens middenin een zin te stoppen (de originele opnames heb ik niet teruggevonden), maar misschien kreeg ie op dat moment iets door, van de aliens.

  • Platenbeurs:

Een rondje langs de nogal diverse velden. In het midden van dit item is een bijzondere cover van Vienna te horen, de grote hit van Ultravox, hier uitgevoerd door de Nederlandse metalformatie Celestial Season.

  • Yellowman:

In dit interview kondig ik een nummer van deze reaggaezanger aan, dat vervolgens niet te horen is (foutje van de productie zullen we maar zeggen`). Daarvoor in de plaats werd er een nummer van De La Soul gedraaid. Dit cassettebandje luisterde ik zeer toevallig in de week dat dit hiphoptrio in het nieuws kwam, omdat één van de leden overleed.

  • EKKO Interactief:

Een reportage vanuit mijn toenmalige tweede huis, tijdens het begintijdperk van het internet!

  • Laserquest:

Hier heb ik zelf heel weinig mee, maar deze repo, die ik opnieuw heb gemonteerd, is best leuk.

  • Morgana:

Straatinterviews over een nieuwe, nog op te richten, omroep, die er uiteindelijk nooit is gekomen. Googelen leverde toch nog een paar hits op! Dus het is niet helemaal een fata morgana gebleken.

-De Zapperstapper:

Grappige naam voor een uitgaansrubriek, die ik overigens geheel was vergeten. Maar dit stond opeens ook ergens random op een bandje, zonder aantekening. De reden dat ik het opgenomen heb is ongetwijfeld dat ik zelf word genoemd, als dj van de vrijdagdisco in EKKO (verder ben ik niet van ronkende dj’s, maar Arjan en Erik doen dit wel leuk).