In Productie

Searching for Pura Vida

Camera- en geluidsteam Amsterdam: Abel Heijkamp, Dennis Nap en Daan Jongbloed.

Hieronder Suzi Colpa in actie, camera/geluidsvrouw in Costa Rica. En op de foto daarnaast met de regisseur en de hoofdpersoon (cs) van de documentaire.

             

Eind vorige eeuw vertrok een jonge bloemist, Daan Nelemans, uit Amsterdam naar de Caribische kust van Costa Rica, op zoek naar het avontuur en meer vrijheid. Met het geld dat hij had overgehouden aan de verkoop van zijn bloemenzaak begon hij aan de bouw van een nieuw huis en bestaan, middenin de jungle.
In de twintig jaar die sindsdien zijn verstreken heeft hij op zijn stuk grond prachtige ecolodges gebouwd en ondertussen veel aan herbeplanting gedaan. In het afgelegen Manzanillo hebben de ontwikkelingen echter ook niet stilgestaan en is er sprake van een toename van het toerisme, met alle problemen van dien, zoals meer afval en verkeer. Hierdoor is de charme van het begin van het avontuur afgenomen. En is Daan zelf nu vooral bedrijfsleider. Maar nog steeds wordt hij elke ochtend wakker met het geluid van de brulapen en loopt hij op een verlaten strand.
Zeventien jaar na zijn laatste bezoek aan Daan in Manzanillo ziet regisseur Marten Leurdijk hem terug in Amsterdam én in Costa Rica. Dit heeft geresulteerd in een sfeervolle documentaire, zonder groot drama, grote spirituele inzichten of te veel pretenties, maar mét een positieve en – zeker in deze tijden – relevante boodschap, met betrekking tot actuele onderwerpen.
In het eerste deel is er een leuke contrastrijke afwisseling van oud en nieuw en van het drukke Amsterdam en het relaxte Costa Rica. In het tweede deel zien we Daan en zijn gezin aan het werk, waarin de nadruk nog steeds ligt op (het omgaan met) de natuur. En ze vertellen wat hen bezighoudt. Ook maken we kennis met een paar van Daans bijzondere vrienden. Met hen gaat het ook zijn bezorgdheid over de ontwikkelingen in de wereld. Desondanks staat Daan nog steeds positief in het leven en doet hij zelf zoveel mogelijk zijn best voor het behoud én het ‘bevorderen’ van de natuur (bomen!).
Ga dus mee in de flow van de film, de liefde voor de natuur en heb oog voor het detail. Pura Vida!